Afstuderen en het uitstelgedrag dat daarbij hoort

Ik: “Ik ga GROOTSE dingen doen met mijn leven. Ik begin nu. Ik ga een negen halen voor mijn scriptie.”

Ook ik – twee minuten later: “Ik snap er geen reet van. Onderzoeksmodellen?”

Ook ik – vijf minuten later : *kijkt tien afleveringen van favoriete serie (lees: net ontdekte serie, verklaard tot favo serie tijdens uitstelgedrag) non-stop*


 

Ik: “OMG, ik moet zoveel doen. En dat vóór eind januari!!!!”

Ook ik: *scrolt een uur door Instagram en Facebook en klikt op artikelen met clickbait-titels over verbroken relaties en bitch fights*


 

Je zou misschien af en toe kunnen denken dat ik lui was, als ik in een soort van ‘The Truman Show’ terecht zou zijn gekomen. Maar dat is echt niet zo (of oké, gewoon niet altijd zo). In de periodes waar veel studie ontwijkend gedrag voorkomt, ben ik sportiever dan ooit. Ook besluit ik vaak mijn huis te gaan schoonmaken (en normaal ben ik het tegenovergestelde van de ideale huisvrouw). Ik ben meerdere keren begonnen met gitaarspelen. En ik ontdek andere nieuwe hobby’s, zoals tekenen. Alleen kan ik daar dus geen kut van. Helaas.

Maar als ik een hele dag aan mijn scriptie heb gewerkt, heb ik het gevoel dat ik Donald Trump aan kan in een gevecht. Of dat ik ooit de Nobelprijs ga winnen. Alsof ik enorm productief ben geweest en ik de hele wereld aankan.

img_20160914_221022

Je hebt vast weleens van de vecht-of-vluchtreactie gehoord.

  • Leermomentje: dat is een verdedigingsmechanisme dat bij mensen en dieren optreedt als er acuut gevaar dreigt. De reactie begint met acute hevige angst en stress. Als gevolg hiervan produceert het lichaam grote hoeveelheden adrenaline en cortisol en maakt het lichaam zich klaar om te vluchten of vechten (volgens Wikipedia en Wikipedia weet alles natuurlijk).

Als ik een belangrijke taak moet voltooien, zoals werken aan mijn scriptie of leren voor een tentamenweek, heb ik het gevoel dat mijn brein voor het vluchten kiest. Maar ja, uiteindelijk levert het me alleen méér stress op. Huilen.

Herken jij jezelf nou in dit gedrag? En wil je weten waar dat soggen vandaan komt en hoe je het kan stoppen? Klik dan even hierrr.